FAQ
De informatieve teksten op onze site gaan mogelijk al uw vragen nog niet beantwoord hebben. De Frequently Asked Questions die de mensen ons de afgelopen jaren stelde ziet u beantwoord hieronder.

Uitkeringen zoals o.a. inkomsten vanuit het ziekenfonds, inkomsten vanuit de werkloosheid, pensioenuitkering en zo meer, blijf ik daarvan kunnen genieten wanneer ik mij via jullie registreer?
Ja natuurlijk blijf je de sociale uitkering behouden. Vaak gaat de uikering zelfs ook lichtjes verhoogd worden. Ook kindergeld kan behouden blijven op basis van je nieuwe registratie bij ons.
Waar komt mijn nieuwe adres/registratie te staan?
Adresregistratie op een andere plaats dan waar ik woon, waarom zou ik dat doen?
Uitkering of een eigen onderneming, wat is tegenwoordig het meest aan te raden.
Via telefoon hoor ik tal van diensten die jullie bieden. Wat is eigenlijk jullie top prioriteit? Wat is het allereerste wat jullie adviseren aan de mensen?
Waarom VZW OCMW?
VZW OCMW zoekt altijd naar praktische, direct toepasbare oplossingen. Betrokkenheid en individuele aandacht voor de cliënt zijn hierbij cruciaal. Bovendien hanteren wij het principe ‘voorkomen is beter dan genezen’. Dit houdt in dat wij cliënten vroegtijdig attenderen op juridische problemen en deze – indien mogelijk – proberen te voorkomen.
Welke cliënten adviseert VZW OCMW?
We ondersteunen voornamelijk Europese en in Europa gevestigde personen, binnen- en buitenlandse ondernemingen en vermogende particulieren/dga’s.
Wat is de werkwijze van VZW OCMW?
Het uitgangspunt bij VZW OCMW is dat iedere zaak door twee medewerkers wordt behandeld. Het resultaat voor de cliënt is zodoende optimaal: twee specialisten en een betere bereikbaarheid van uw contactpersoon binnen de VZW. Bovendien geven onze gedreven medewerkers snel gedegen juridische adviezen dankzij onze participaties met gespecialiseerde advocatenkantoren. Kwaliteit en snelheid staan bij ons centraal.
Hoeveel betaal ik voor uw advies en bijstand?
Elke zaak is anders. Een aantal variabelen beïnvloeden uw zaak en dus ook de investering om tot een oplossing te komen. De meest gebruikte tarieven vindt u via deze link: Betaalopties
Mag ik mijn eigen adviseur (bijv. accountant, advocaat of notaris) meenemen?
Dit mag, maar hoeft niet. Bij VZW OCMW beschikken we namelijk over een uitgebreid netwerk van adviseurs, die wij snel kunnen inschakelen indien dit nodig mocht zijn.
Werkt VZW OCMW ook op basis van no cure no pay?
Ja dat behoort tot de mogelijkheden.
Bent u een tevreden klant bij VZW OCMW?
Wij willen een lerende organisatie zijn. We schuwen het niet om op intergere wijze de hand in eigen boezem te steken. Dus willen wij weten wat goed is gegaan en wat (en hoe het) steeds beter kan voor onze clienten. U bewijst het kantoor en uw medemens een dienst als u uw ervaringen met ons wilt delen zodat we steeds beter kunnen dienen, bij voorkeur via een klanttevredenheidsonderzoek.
Hoe gaat het kantoor om met mijn gegevens?
Mag ik de VZW vergoeden, voor jullie tussenkomst en diensten, nadat ik de vruchten van jullie optreden reeds genoten heb? Kan ik een uitstel van betaling verkrijgen?
Dit soort vragen krijgen we zeer vaak. Meestal gaat het om mensen die te lang hebben gewacht met actie nemen en nu ze financieel aan de grond zitten, nu contacteren ze ons omdat het water hen aan de lippen staat. Dergelijke vraag komt er dus eenvoudigweg op neer dat een krediet of uitstel van betaling is gewenst. Ik heb dan meteen de volgende bedenkingen:
- Heeft de persoon / ‘potentieel cliënt’ die ons het verzoek doet werkelijk geen financiële middelen? Niet eens een paar honderd euro? Zelfs de familie en vrienden van deze ‘potentieel cliënt’ geven niet langer de waardering of respect voor die persoon om even een paar honderd euro ter beschikking te stellen? Waarom zouden we vanuit de VZW vertrouwen en krediet geven aan iemand die dat vertrouwen zelfs binnen z’n eigen relaties reeds verloren heeft? Niet alleen op heden maar allicht ook naar de ‘mogelijke toekomst’ toe gaat dit allicht een persoon zijn die moeilijk of niet aan onze vraag tot betaling gaat kunnen voldoen. Dat geeft dus te bedenken, is dit een persoon die we als potentieel cliënt aan boord van de VZW willen? Ervaringen uit het verleden hebben meermaals uitgewezen dat we meestal beter niet met dergelijke partij in zee gaan.
- Trekt de persoon / ‘potentieel cliënt’ de kundigheid van onze diensten in twijfel? In dat geval hebben we te maken met iemand die minstens zeer achterdochtig en negatief ingesteld is. Ik durf namelijk te beweren dat de info op onze website niet alleen zeer uitvoerig is maar ook juridisch technisch toch wel getuigd van professionaliteit. Het feit dat we vlot bereikbaar zijn via telefoon en in persoon 7/7 beschikbaar zijn voor een consult zou toch vertrouwen mogen geven, niet ? Het valt te vrezen dat zulk persoon ook in de toekomst een negatieve ‘vibe’ gaat brengen waar we binnen onze organisatie geen behoefte aan hebben. Ervaring heeft immers meermaals uitgewezen dat dergelijk type op een ongezonde wijze teveel van onze energie en aandacht vraagt. Maar al te graag verwijs ik dergelijke kansenparels door naar de bevoegde overheidsinstanties waar ze gelijkgestemde partners kunnen vinden. Ik durf te stellen dat iedereen op onze website duidelijk kan lezen dat we binnen onze VZW toch wel degelijk de nodige kennis in huis hebben en ook bereid zijn om dit op een brutaal eerlijke manier publiekelijk te delen met alle belangstellende. Als laatste maar zeker niet onbelangrijke punt, de persoon / potentiële cliënt kan persoonlijk contact hebben met tal van onze bestaande cliënten. De meeste van onze cliënten zijn namelijk vlot bereid om onze VZW te duiden als de aangewezen partij. Niet zelden hebben onze bestaande cliënten in het verleden reeds voor uitdagingen gestaan die de potentiële nieuwe cliënt zal herkennen in z’n huidige situatie. Wie desondanks niet overtuigd is van het feit dat wij de aangewezen partij zijn, dit soort mensen kan zich allicht in volle vertrouwen beter tot de bevoegde overheidsinstanties richten.
Pensioen gerechtigde leeftijd: Ik heb geen Belgische nationaliteit en woon in Nederland waar ik als man pas bij 67 jaar op pensioen kan. In België ligt de pensioen gerechtigde leeftijd voor mannen reeds bij 65 jaar. Als ik in Nederland ingeschreven blijf dan kan ik dus pas vanaf 67 jaar op pensioen. Als ik mij in België registreer dan kunnen jullie ervoor zorgen dat ik reeds nu een pensioen uitkering verkrijg?
Dat heb je inderdaad goed gezien! Zowel mannen als vrouwen kunnen minstens 2 jaar vroeger op pensioen gaan. Soms kunnen we dat zelfs nog 1 jaar eerder, dus 3 jaar vroeger in orde brengen. Als pensioengerechtigde mag je ook nog een bijverdienste hebben, zowel als zelfstandige of in loondienst, beide komen in aanmerking.
Woonstcontrole door politie. Als ik via jullie VZW iets huur waar ik mijn domicilieadres kan nemen dan moet ik daar aanwezig zijn wanneer politie komt controleren?
Uitkering van het ziekenfonds behouden, kan dat alleen met een domicilieadres in België?
Je hoeft niet noodzakelijke een Belgisch domicilieadres aan te houden. En zo ‘hoor’ je het van de wijkagent… https://www.hbvl.be/cnt/
Hoe snel kan een adres wijziging plaatsvinden?
Normaal voorzien we in onze planning 2 weken. Vraagt de klant om een urgentie dan kunnen we dit in orde maken binnen de 72 uur.
Borgstelling en dossierkosten, welk bedrag is dat?
De cliënt voorziet een borgstelling van €250.
Indien de cliënt vervolgens ook bij aanvang van maand 2 en maand 3 telkens 247 euro voldoet dan kan bij aanvang van maand 4 de borgstelling van 250 euro worden aangewend om de huur en diensten bij de 4de maand te voldoen.
Dossierskosten brengen we alleen in rekening indien de klant slechts 1 maand onze diensten wenst te bekomen.
Post doorsturen, wat kost dat ?
Deze dienst bieden we gratis aan.
Wat is de voordeligste optie inzake een inschrijfadres?
Een jaar of 2-jaarlijkse overeenkomst is voordeliger, want daar doet de klant extra voordeel.
Bedrag dat ik moet overmaken bij de huur op maandbasis, wat is dat?
Gratis een referentie adres en diensten verkrijgen die vergelijkbaar zijn met wat jullie VZW aanbied, is dat mogelijk?
Wat is het grootste verschil tussen een administratief adres en een domicilie?
Een administratief adres kan tot stand komen na overeenkomst tussen 2 partijen en heeft tal van voordelen die je bij een domicilie adres niet hebt. Het feit dat men zich als burger niet dient te onderwerpen aan politiecontrole en huisvredebreuk, ook dat is mooi meegenomen. Een administratief adres vindt je soms terug onder benamingen zoals ‘briefadres’ – ‘vestigingsadres’ – ‘referentieadres’.
Bij een domicilie moet men als burger de hoofdverblijfplaats kunnen ‘bewijzen’ ten overstaan van de bevoegde instanties. In sommige landen, zoals o.a. België, daar doet politie proactieve controle op de woon en leef situatie van de burger. Het begrip hoofdverblijfplaats is een feitenkwestie. Wat de feiten zijn dat bepaalt de politie….
Wat zijn de nadelen van een administratief adres?
De overheid voorziet deze vorm van registratie niet graag aan de onderdanen omdat men als overheid dan ‘minder grip’ heeft op de burger.
Wat is het voordeel van een domicilieadres?
Het is een legaal machtsmiddel binnen de politiestaat. Zodanig ‘ingeburgerd’ dat onderdanige zich daar niet langer bedenkingen bij maken. Zonder enig strafbaar ‘feit’ moet de burger zich onderwerpen aan controle van politie. Wie een aanvraag om registratie deed bij de bevolkingsdienst moet zich vervolgens onderwerpen aan huisvredebreuk en instemmen met een realiteit waarbij 1 of meerdere inspecteurs van politie de privésfeer penetreren zonder huiszoekingsbevel.
Mag ik de woonst controle weigeren?
Ja de burger mag weigeren, want dat is zijn volste ‘burgerrecht’. Maar…. je komt dan meteen binnen een catch 21. In ‘no time’ heeft de politie nog meer macht om jou status als burger zeer onzeker te maken.
Kan ik een huurcontract of iets gelijkaardigs verkrijgen?
Ja dat is perfect mogelijk.
De gemeente wil mij ambtshalve uitschrijven, wat nu?
‘U kunt dat betwisten bij de minister van Binnenlandse Zaken en, als dat niet lukt, ook bij de Raad van State’ kan u terecht. ‘Haalt u daar geen gelijk, dan kan u opteren voor alternatieve vormen van registratie.’
Ambtelijk geschrapt ben ik sinds enkele weken, dat is een probleem?
Als je niet van een uitkering leeft en dat niet te lang laat aanslepen dan hoeft dat niet meteen een probleem te vormen.
Ik ben van ambtswege geschrapt en sta dus geseind vanwege de inbreuk op de rijksregisters. Hoe snel kan ik worden ontseind?
Binnen de 24 uur is dat probleem opgelost.
Waarom zou ik de uitdaging op vlak van adresregistratie laten oplossen door jullie VZW?
Omdat je inmiddels hebt gemerkt dat uw familie en vrienden weinig mogelijkheden en/of belangstelling hebben om u van dienst te zijn. Omdat je bij een overheid geen hulp kreeg. Omdat het huren van een pand op de reguliere vastgoedmarkt niet zo eenvoudig is en/of veel te duur blijkt. Omdat onze medewerkers de theorie en de praktijk kennen als geen andere.
Vennootschappen en eenmanszaken, voorzien jullie daar ook adresregistratie voor?
Gratis een registratie verkrijgen is dat mogelijk?
Hoe verloopt de betaling de eerste keer?
Daar heb je vrijheid. Het kan via overschrijving / in cash / of via een derde rekening die jij zelf mag kiezen.
Wat heb je van mij nodig wanneer ik iets van jullie VZW wil huren?
- Kopie of foto van de je legitimatie (ID kaart of paspoort)
- Het adres waar je wil uitgeschreven worden (indien je reeds van ambtswege geschrapt bent dan laat je ons weten het adres waar je schrapt bent en sinds welke datum ongeveer)
- Hoeveel bedraagt je inkomen? (je mag ons bezorgen een document zoals bijvoorbeeld: loonfiches, rekeninguittreksels of zelfs een afschrift van je belastingaanslagbiljet is voldoende.
Garantie op registratie heb ik dat of dien ik eerst aan de VZW te betalen en dan hopen dat het in orde komt?
Wie twijfelt aan onze diensten heeft de vrijheid om te betalen via de derde rekening van bijvoorbeeld een notaris, een deurwaarder of een advocaat waarmee ze vertrouwd zijn.
Hoelang duurt het om mijn adres te wijzigen via de bevolkingsdienst?
Hoe weet ik wanneer mijn adres gewijzigd is, krijg ik daar op een of andere manier een bewijs van te zien?
De bevolkingsdienst mailt naar ons een afschrift van de adreswijziging. Meestal kan dat een dag of 4 nadat we de aangifte deden. Vervolgens mailen we dat afschrift naar de cliënt.
Domiciliefraude, wanneer is daar sprake van?
Welke meerwaarde bied domiciliefraude voor de burger?
Er wordt, volgens de inzichten en beleving van justitie, domiciliefraude gepleegd vanuit twee grote hoofdmotieven.
– De eerste drijfveer is er de fiscale fraude. Bij dit type fraude zorgen burgers ervoor dat ze ingeschreven worden in het bevolkingsregister van een gemeente met een lagere belastingdruk. “Door je hoofdverblijfplaats te laten registreren in een gemeente met weinig opcentiemen op de personenbelasting of op de onroerende voorheffing ontstaat er dan een fiscaal voordeel. Deze fraudevorm komt bijvoorbeeld opmerkelijk voor in een kustgemeente als Knokke-Heist”. “Dat terwijl mensen in werkelijkheid bijvoorbeeld zes dagen per week in Antwerpen wonen. Hoe hoger je inkomen is, hoe meer je kan winnen via deze vorm van domiciliefraude.”
“Bij fiscale fraude dienen de instanties de reële hoofdverblijfplaats te kunnen vaststellen. “vaak verkiezen burgers, die hun adres buiten hun plaats van hoofdverblijf willen verkrijgen, een adres kort in hun buurt. Wij ontraden dat omdat de kat en de melk dan kort bij elkaar staan. Wie een adres buiten de plaats van woonst wenst is er bij gebaat omdat afstand zo groot mogelijk te nemen” Ligt er een grotere afstand tussen de twee adressen, dan is er natuurlijk slechts één welke de werkelijke hoofdverblijfplaats kan zijn. Liggen de twee adressen binnen dezelfde stad dan is het voor de instanties eenvoudiger om de opzet te doorprikken omdat alle betrokken instanties zich binnen dezelfde stad bevinden. Wanneer de stad Antwerpen bijvoorbeeld vaststelt: die mensen wonen hier op een locatie ‘A’ en staan hier niet ingeschreven op die locatie, dan zoeken ze in eerste instantie uit waar dat gezin binnen hun stad dan mogelijk op een lokatie ‘B’ wel ingeschreven staat.” Bij fiscale fraude zal voornamelijk de gemeente die belastingen misloopt het onderzoek leiden.
Als de plaats van registratie, lokatie ‘B’, dan ver van je bed staat dan dient bijstand te worden gevraagd binnen een andere stad. Dat blijkt in de praktijk voor alle betrokken diensten niet zo vanzelfssprekende. Stel b.v.b. dat de plaats van registratie valt in Knokke-Heist en de plaats van woonst blijkt te vallen in Antwerpen. In dat geval moeten de politiezones van Antwerpen en Knokke-Heist zoals in dit voorbeeld gaan samenwerken. “Het onderzoek wordt dan een gezamenlijke puzzel met vaststellingen die gedaan zijn door agenten uit beide politiezones. Een goede samenwerking is in dat geval een must. Maar voor elke ‘betrokken’ politiebeambte is dat geen vanzelfsprekende prioriteit….”
In dit omschreven voorbeeld gaan we ervan uit dat de instanties de plaats van daadwerkelijk hoofdverblijf heeft weten vast te stellen. Maar wat wanneer de burger een opzet tot stand brengt waarbij men de plaats van fysiek verblijf niet weet te achterhalen….. Of een opzet waarbij men niet kan achterhalen dat de burger al dan niet fysiek verblijvende is op de plaats van registratie…..
– De tweede drijfveer heeft als motief de sociale fraude. “De grootorde van uitkeringen in België hangen af van iemands gezinssituatie. Wie geregistreerd is als alleenstaande verkrijgt een groter uitkering dan een samenwonende. Hier gaan samenwonende zorgen voor twee aparte adressen, terwijl zij in de praktijk echter wel samen wonen”. Voordelen blijven dan vaak niet beperkt tot hoger uitkeringen. Vaak geniet men ook van een sociale huur die voordeliger blijft vanwege een ‘alleenstaande’ die minvermogende is. Optimalisatie van kinderbijslag en tussenkomst van DAVO zijn nog enkele van de surplus punten.
Voor de opsporing en de vervolging van sociale fraude via domicilieadressen die niet in overeenstemming zijn met de daadwerkelijke hoofdverblijfplaats ligt het initiatief vooral bij instellingen van de sociale zekerheid (RVA, RSVZ etc.). “Als de RVA bijvoorbeeld een aanwijzing heeft dat een van hun steuntrekkers fraudeert, dan kunnen zij dat laten onderzoeken”. Na de omzendbrief COL 17/2013 werd ook een centrale rol toegekend aan de arbeidsauditoraten.
Ongeacht welke overheidsinstantie de initiatiefnemer is, het onderzoek naar een adreswijziging zal in de meeste gevallen door de lokale politie of door de wijkagent uitgevoerd worden. “Bij sociale fraude moet dan de ware gezinssamenstelling achterhaald worden. De vraag is niet alleen of twee of meer mensen samenwonen. De vraag is ook of de betrokkenen samen een huishouden vormen, of geen deel uitmakende zijn van het gezin” Bij zo’n onderzoek gebeurt het wel eens vaker dat de twee adressen in dezelfde stad liggen, niet zelden zelfs binnen dezelfde wijk liggen. Je kan dan de vraag stellen is dit nu uitzonderlijk of zijn sommige burgers nu werkelijk zo dom. “Een wijkagent kan dan met een collega binnen dezelfde afdeling, soms zelfs volledig autonoom, het onderzoek werkelijk volledig in zijn eentje verrichten. In zijn proces-verbaal kan hij dan in eer en geweten schrijven dat het om de vaststelling van een frauduleus adres blijkt te gaan.
“Wanneer iemand zijn inschrijving vraagt op een adres met enkel een klein kamertje, een bed en een stoel, dan is dat voor menig politiebeambte verdacht. Als uit de woonstcontrole blijkt dat de burger niet op het opgegeven adres woont, moet volgens de overheid verhinderd worden dat die burger officieel ingeschreven raakt op dat adres.” Sommige wijkagenten nemen die regels van de overheid ernstig en sommige wijkagenten willen aan het einde van de dag gewoon hun ‘melkronde’ klaar hebben….
Controle van politie / wijkagent, vindt alleen plaats op de nieuwe locatie van woonst nadat de burger aangifte van verhuis deed?
Waar let een wijkagent zoal op wanneer hij een woonstcontrole doet op de nieuwe plaats van woonst?
Alle puzzelstukken die de instanties weten te verzamelen wijzen in de richting van uw daadwerkelijke hoofdverblijfplaats. “Door de feitelijke vaststellingen te combineren met energiegegevens onderbouwen ze een sterk dossier. Het is vergelijkbaar met een puzzel waarvoor ze eerst verschillende stukken moet verzamelen. Uiteindelijk gaan ze die samenleggen en concluderen of iemands hoofdverblijfplaats in de praktijk locatie A of B is.”
Wie beslist uiteindelijke of ik wel of niet een rijksregistratie op basis van domicilie verkrijg, is het de wijkagent die dat beslist?
In theorie is er een zeer strikte scheiding tussen het maken van vaststellingen en het trekken van conclusies. Dit wordt in het opleidingsprogramma van de politie-aspiranten ook uitvoerig toegelicht. Maar in de praktijk stellen we vast dat blijkbaar veel politiebeambte geen genoegen nemen met de beperking van macht die men via het ambt geniet. “Niet alleen bij strafonderzoeken, in het algemeen zijn veel agenten van mening dat zij gemachtigd zijn om te beoordelen of een burger al dan niet bepaalde feiten heeft gepleegd. Op die manier worden niet alleen grote strafonderzoeken van onderuit gestuurd. Veel procureurs en rechter lijken er geen aanstoot aan te nemen, allicht omdat dergelijke praktijken vlotter tot een veroordeling kunnen leiden”. Ook bij een woonstonderzoek zien we vaak dat een wijkagent beoordeelt inzake welke burger woonachtig of niet woonachtig is op een bepaalde locatie. Dat oordeel wordt vaak in niet mis te verstane bewoordingen overgebracht naar de ambtenaar bij de bevolkingsdienst. Deze beoordeling in hoofde van de wijkagent wordt dan onverbloemd geacteerd in het proces-verbaal of ‘tussen de lijntjes door’ meegedeeld via telefoon. Op die manier is het de wijkagent die op een niet officiële wijze bepaald welke burger wel of niet gedomicilieerd wordt ‘in zijn wijk’. Het beoordelen van de burger zijn woonplaats, de zogenaamde hoofdverblijfplaats, dat is niet de taak van de wijkagent. “De wijkagenten zijn daar niet voor bevoegd. Maar wie gaat hen daarop terecht wijzen?” Wat haast niemand weet, en allicht gaat niemand binnen de overheid het u komen vertellen, als burger heeft u recht op inzage van het proces-verbaal dat de wijkagent opstelde. U heeft ook het recht om alle andere stukken die daaruit volgen vervolgens in te kijken bij de bevolkingsdienst, dit op basis van de wetgeving “de openbaarheid van bestuur” Dus indien u het niet eens bent met een beslissing, begin dan met het dossier door te nemen. U zou er van kunnen verstelt staan hoe men tot een beslissing is gekomen. Blijkt b.v.b. dat het proces-verbaal met feitelijke vaststellingen van de wijkagent niet beperkt is gebleven tot vaststellingen van feiten dan heeft u daar een handvat…
Volgens de wetgeving, wat in de praktijk beperkt blijft tot een theorie, is de taak van politie binnen een fraudeonderzoek steeds beperkt tot het vaststellen van feiten. “wijkagenten mogen nooit rapporteren in de zin van: ik denk dat de betrokkene daar wel of niet woont. Hun proces-verbaal mag alleen bestaan uit de vastgestelde feiten en aangeleverde bewijsstukken, in de zin van: ik bel aan, die persoon deed wel of niet open. Er was zowel mannen- als vrouwenkleding aanwezig.” De latere gevolgtrekking is voorbehouden aan andere partijen die de overheid vertegenwoordigen. In het geval van een adreswijziging gebeurt de gevolgtrekking door de ambtenaar van de burgerlijke stand. Wanneer het arbeidsauditoraat de leiding neemt in een onderzoek over sociale fraude wordt ook daar de conclusie getrokken op basis van het proces-verbaal. Niet zelden zit er bij een proces-verbaal een kanttekening…. “Bij sociale fraude beslist het arbeidsauditoraat dan of er een administratieve geldboete of een proces volgt. Blijkt uit het onderzoek dat de geviseerde burger een onvermogende partij is dan volgt vaak een verticaal klassement, maar dat is een hoofdstuk of minstens een FAQ apart Ook de rechter zal maar al te graag gebruik maken van het politierapport.” Gans het juridische apparaat is gefundeerd op de laagste in pikorde. In de praktijk is het dus niet de rechter maar meestal wel de laagst geschoolde en de minstbetaalde ambtenaar in de piramide die de injectie geeft aan de uiteindelijk ‘death row penalty’. Spring dus niet lichtzinnig om met de macht die een ambtenaar heeft indien deze gemachtigd is tot het opstellen van een proces-verbaal.
Moet ik het toelaten dat een wijkagent of andere ambtenaar mijn woonplaats en privacy betreed?
Er bestaat regelmatig onduidelijkheid over de onschendbaarheid van de woning in de grondwet. Huisvredebreuk en schending van privacy, het klinkt waardevol. “Die rechten moet in theorie iedereen respecteren. In de praktijk zijn het in België lege begrippen. Volgens de overheid moeten haar inspecteurs, voor een grondige woonstcontrole, wel naar binnen gaan bij de burgers. Sommige wijkagenten hebben nog een gezonde moraal en denken dat dat niet mag zonder huiszoekingsbevel. Het is begrijpelijk dat ook wijkagenten in hun binnenste aanvoelen dat dergelijke handeling de persoonlijke levenssfeer brutaal penetreert. Maar de wetgever zegt dat het binnentreden mag nadat de bewoner een mondelinge toestemming heeft gegeven. Er is dan geen huiszoekingsbevel nodig, want zo’n onderzoek is een opdracht van de bestuurlijke politie en geen taak van de gerechtelijke politie.” Dit is natuurlijk te gek voor woorden. We weten allemaal dat de overheid aan de burger geen vrije keuze laat. Wie geen toestemming geeft tot woonstonderzoek die kan het in de meeste gevallen wel vergeten om tot een rijksinschrijving te komen op basis van vaststelling hoofdverblijfplaats. De wijkagent hoeft slechts te acteren dat zijn ambt niet de mogelijkheid wordt geboden tot een woonstonderzoek.
Postadres, wat kost dat? Hoe kom ik daar aan mijn post?
Op maandbasis komt dit op 70 euro. Je postzaken kan je ophalen of je vraagt ons je post door te sturen. We zijn bereid je post naar eender waar ter wereld door te sturen, wat jij ook verkiest, jij hebt steeds de keuze.
'domicilieadres' VS 'direct administratief adres' (referentieadres of vestigingsadres) - Welk van die 2 kan het snelste in orde komen, de 'domicilie' of het 'administratieve'?
In theorie wordt bij de bevolkingsdienst een referentieadres (wat een vorm van administratieve registratie is) direct bij de aangifte in orde gebracht. Dit is dus veruit de snelste manier om een aanpassing in de rijksregisters te verkrijgen. Maar in de praktijk kan je als burger te maken krijgen met een ambtenaar bij de bevolkingsdienst die gebruik maakt van zijn discretionaire macht, dit op een wijze die jou belang niet dient.
Domicilieadres, kunnen jullie dat voor mij wijzigen of toekennen? En kan dit zonder dat ik fysiek moet aanwezig zijn bij een 'eventueel' woonstonderzoek?
Het is geenszins zo dat we vanuit de VZW een registratie op basis van domicilie kunnen toekennen want daartoe heeft alleen de politie de autoriteit. Onze VZW heeft geen binding met de overheid en bijgevolg hebben we geen legale autoriteit. Aangezien we de overheid niet vertegenwoordigen en we geen mandaat in opdracht van de overheid dragen zijn we niet gemachtigd om de registratie op basis van domicilie of residentie toe te kennen. We kunnen jou natuurlijk wel helpen om de omstandigheden zodaning positief tot stand te brengen dat een registratie tot stand komt. Als burger dien je immers alleen een feitelijke of administratieve situatie op te zetten waarbinnen men als burger voor een registratie in aanmerking komt en op vlotte wijze deze inschrijving in de rijksregisters kan verkrijgen.
Enkele dagen nadat ik verhuisd was kreeg mijn ex-partner de wijkagent aan de deur en deze vroeg haar o.a. of ik 'werkelijk' verhuisd was, naar waar dan wel, enzovoort enzovoort. Is zoiets 'normaal?
Getuigenissen van tevreden klanten heeft u dat? Volgens de info op jullie website, jullie blijken goed op de hoogte.Toch ben ik onzeker omdat ik juridisch niet onderlegd ben. Kan ik in contact komen met mensen die door jullie geholpen werden?
Ik ben van ambtswege geschrapt en sta naar verluid met een signalement. Kunnen jullie dat probleem oplossen?
Een schrapping van ambtswege gaat hand in hand met en nationale seining.
Het feit dat de Belgische overheid voor dergelijke ‘onzin’ er toch de handelingen bij stelt tot een nationale seining, dat duid er alweer op hoe zwaar de instanties tillen aan de materie en de uitvoering ervan.
Een schrapping en seining kunnen we binnen de 5 werkdagen uit het systeem halen. Bij een urgentie aanvraag, een cliënt die bvb wil op verlof kunnen vertrekken zonder toestanden aan de grens of luchthaven, kunnen we dat zelfs binnen de 2 werkdagen voltrekken.
Kan ik langskomen bij jullie?
Kindergeld, blijft de overheid dat uitbetalen wanneer ik een registratie verkrijg via tussenkomst van VZW OCMW?
Ja natuurlijk. Elke vorm van sociale support blijf je behouden, ook het recht op kindergeld.
Door ambtelijke schrapping verlies ik mijn uitkering en kindergeld. Je kan deze twee zaken weer in orde brengen?
Geen probleem en soms kunnen we een uitkering met ongeveer 2000 euro per jaar verhogen.
Schulden die ik heb, kan je mij daar van verlossen?
Meestal wel en vaak zonder dat je daar een rechtbank hoeft bij te betrekken.
Overeenkomst met jullie aangaan is dat schriftelijk? Ik kan een officiële overeenkomst op papier krijgen?
We laten de cliënten daarin vrij. De meeste van onze cliënten geven de voorkeur aan een schriftelijke overeenkomst. Sommige mensen verkiezen een mondelinge afspraak. Van onze kant adviseren we om alles officieel te doen maar we respecteren de wensen van diegene die een andere voorkeur hebben. Beide groepen kunnen op onze service rekenen.
1.700 euro voor een 'consult / VIP-training'. Ik vind dat duur. Waarom zou ik dergelijk 'VIP-consult' betalen?
Je hoeft helemaal geen consult te nemen. Daarmee bespaar je al meteen 1.700 euro. Daarmee bespaar je meteen ook op kennis die je veel kans nergens anders gaat kunnen verkrijgen
Meten is weten: Bel gerust even rond naar de grote dure advocatenkantoren en vraag of zij de kennis in huis hebben om aan jou enkele van de volgende topics uit te leggen:
– hoe je een uitkering van minimaal 1700 euro kan verkrijgen, dit maand na maand en verder onbeperkt in tijd.
– hoe je als ondernemer aan de slag kan en volledig legaal slechts 1/3de van de sociale lasten hoeft te betalen.
– hoe je als ondernemer een basis inkomen kan krijgen van 14.400 euro per jaar en dat terwijl je toch als ondernemers onbeperkte inkomsten kan verkrijgen!
– hoe je kan vrijgesteld worden van belasting?
Dit zijn slechts 4 van de topics die je tijdens een consult kan laten aan bod komen. Alleen al deze info, dit is een veelvoud waard van de peanuts die we rekenen bij een consult.
Het nemen van een consult is voor vele de beste investering die ze ooit in hun leven deden want ze verkrijgen een veelvoud aan ROI (return over investment)
Het niet nemen van een consult kost je handenvol geld
Het is niet alleen een gans arsenaal aan theorie dat je te horen krijgt. Je verneemt de ‘tips & tricks’ die je kan aanwenden in belang van je geliefden en jezelf.
De meeste mensen overleven met een theorie die hen beperkt in mogelijkheden. Wie een gebrek heeft aan toepasbare kennis laat veel ‘geld achter bij de speeltafel’.
Geef je aandacht aan onze adviezen, je bent dan lichtjaren vooruit ten aanzien van 99% van de bevolking.
Als je niet investeert in onze online cursus of VIP-training, krijg je een realiteit waarin je merkt dat je een veelvoud van het trainingsbedrag ‘over de balk’ gooit, dit in de vorm van nutteloze belastingen en andere verloren uitgaven.
Het nemen van een consult / VIP-training kent echter ook een pijnlijke ervaring. Je begint onvermijdelijk in te zien dat je in het verleden veel inkomsten mislopen hebt en veel nutteloze uitgave eenvoudig had kunnen vermijden.
Wanneer je bij ons van tafel gaat dan ken je tal van ‘loopholes’ in het systeem waarmee je boot mooi comfortabel blijft. Wie het aan kennis ontbreekt, kan altijd nog een viool klaar houden en leuke deuntjes spelen wanneer het schip ten onder gaat.
Welke diensten verstrekken jullie? Alleen inschrijvingen van personen in België?
Waar is het adres van de inschrijving?
We verstrekken onze diensten en de locaties van registratie meestal vanuit een grootstad. Wanneer de client het belang of de meerwaarde toelicht van een bepaalde stad of dorp dan zijn we eventueel ook bereid om ‘maatwerk’ te verstrekken.
Kan ik een afspraak verkrijgen zodat ik in een persoonlijk gesprek mijn situatie kan toelichten?
Cliënten kunnen langskomen te Antwerpen. De vergoeding voor het consult en de dossierkosten bij het opstellen van uw dossier blijft dan beperkt tot 50 euro. We zijn op vraag van de cliënt ook bereid om ons te verplaatsen binnen, en zelfs kortbij, de stadskern zodat het consult kan doorgaan in de buurt die de cliënt verkiest. Onze verplaatsing is dan voor de cliënt kosteloos.
Consult op verplaatsing buiten Antwerpen is op vraag van de cliënt ook mogelijk maar niet gratis. Verwacht de cliënt dit consult eerstdaags? In dat geval moeten we de verplaatsing speciaal en alleen voor slechts 1 bespreking organiseren. Omdat ons agenda dan dient te worden aangepast en de verplaatsing speciaal voor slechts 1 bespreking is komt de bijkomende verplaatsingsvergoeding op een surplus van 60 euro. Overweeg bij een consult buiten Antwerpen dus steeds om minstens enkele dagen vooraf via telefonisch overleg een dag en uur te bepalen waarbij we verplaatsingsonkosten dan kunnen beperken tot om en bij de 25 euro.
Gratis is ook een optie en zeer eenvoudig! De cliënt blijft in het comfort van z’n woning en doet via e-mail een aanvraag om hulp of stelt schriftelijke de vragen waar men mee zit. We trachten binnen de 72 uur te antwoorden en ook in het weekend hebben we steeds iemand voor u klaar om de permanentie te verzekeren. Deze service 7 dagen op 7 kunnen we vanuit onze onafhankelijke VZW bieden omdat onze VZW medewerkers niet op de loonlijst staan bij de overheid. We stellen ons nooit te diensten van de overheid en we hebben op geen enkele manier een samenwerking of verband met een instantie van de overheid. Onze mensen zitten dan ook niet tegenover u, we staan naast u, als mens! Dit kan zelfs buiten kantoortijd en bij u aan tafel
Sinds wanneer bestaan jullie?
Onze website is online sinds 2014. De VZW zelfs is op de markt aktief is sinds 2009! We zijn dus heus geen eendagsvlieg!
Betaal ik uw diensten vooraf of nadat ik het resultaat verkregen heb? Ik bedoel vooral, kan ik eerst mijn registratie verkrijgen en pas nadien de betaling komen voldoen?
Het sociaal consult bij jullie VZW komt op 50 euro. Ik vind dat duur, waarom is dat niet gratis, ik zou als medewerker bij een VZW gratis mijn hulp verlenen
Verhuren jullie ook vastgoed zoals o.a. appartementen waar ik daadwerkelijk fysiek kan verblijven?
Eerst en vooral mag men als verhuurder maar een beperkt aantal contactgegevens opvragen om een plaatsbezoek te organiseren: de naam en voornaam, een telefoonnummer en een e-mailadres. Wat de verhuurder niet mag vragen, is het rijksregisternummer, evenmin als een uittreksel uit het strafregister, het vroegere ‘bewijs van goed gedrag en zeden’
Uittreksel strafblad verkrijgen, om die reden wens ik mij weer in te schrijven in de rijksregisters. Ik kreeg namelijk te horen dat ik 'zonder adres' geen afschrift van mijn strafblad kan krijgen.
In theorie klopt dat. Maar zoals zo vaak, theorie en praktijk blijkt in de praktijk alleen in de theorie hetzelfde te zijn
U kan als burger op meerdere plaatsen terecht voor dergelijke afschrift/attest. Wie via ons een registratie verkreeg die kan dankzij deze registratie niet alleen in Belgie terecht maar ook via het buitenland is het verkrijgen van dergelijk attest vlot mogelijk.
Bijkomende waarde: zelfs indien uw ‘strafblad’ niet blanco zou zijn, zelfs dan kunnen wij een bijdrage leveren en U een smetteloos blanco afschrift laten verkrijgen via de bevoegde instanties.
Ambtelijke schrapping vermijden, dat is wat ik wil, dus ik heb een domicilieadres nodig.
Geschrapt van ambtswege uit de bevolkingsregisters, welke gevolgen heeft dat voor mij?
Strafblad - uittreksel strafregister, dat heb ik nodig en vanwege de ambtelijke schrapping kan de gemeente dat blijkbaar niet afleveren?
Binnen de 2 weken heb je dat in handen. Mocht blijken dat het uittreksel ‘niet blanco’ zou zijn, dat er vermeldingen zijn die voortvloeien uit veroordelen bij de politierechtbank of strafrechtbank, dat ‘probleem’ kan opgelost worden. Om van een niet blanco naar een zuiver strafblad te gaan dat vraagt 5 weken.
Consult, wat mag ik daarvan verwachten en wat kost dat?
De overheid heeft toch sociale diensten, waarin onderscheid de VZW als privé initiatief zich?
Werken jullie voor de overheid? Als ik bij een OCMW kantoor van de overheid een dienst wil verkrijgen dan kan dat via jullie VZW?
Moet ik in België komen om een registratie te kunnen verkrijgen? (ik verblijf heden in het buitenland en ik ben zonder registratie)
Is het legaal?
Deze vraag krijgen we zeer vaak. Gek genoeg komt dit soort vragen meestal van mensen die op het punt staan iets te doen wat illegaal is. Allicht is dit type mensen op zoek naar iemand die hen verteld wat ze willen horen. Maar dan zijn ze bij ons natuurlijk aan het verkeerde adres
Wat ik ervaar is dat veel mensen niet eens een duidelijk inzicht hebben of weten te onderscheiden wat de term ‘legaal’ feitelijk betekent. Dat maakt dat deze korte vraag niet zo eenvoudig en kort te beantwoorden is. Niettegenstaande zal ik mijn best doen om toch een gepaste toelichting te geven.
In eerste orde, het begrip ‘legaal’ is vrij breed en relatief. Wat heden legaal is in onze samenleving dat was vaak in het verleden en allicht ook in de toekomst vatbaar voor andere interpretatie.
Wat binnen dezelfde tijdsgeest legaal is in het ene land dat kan perfect in een ander land illegaal zijn en omgekeerd.
Om u een eenvoudig voorbeeld te geven: Allicht bent u vertrouwd met het Nazi regime. Dit ontstond vanuit een politieke partij en was tussen 1933 en 1945 in Duitsland perfect legaal. Sommige mensen mogen dan wel denken dat de praktijken van het regime niet legaal was maar herbron uzelf zou ik zeggen en u zal vaststellen dat het nazi regime perfect legaal was.
Een ander voorbeeld: Het hebben van sex met minderjarige dat is in tal van samenlevingen niet legaal. Het vindt echter tot op heden plaats en zelfs op grote schaal plaats, dit in tal van landen, waar het soms zelfs niet eens illegaal is.
Mijn advies aan mensen die zich bekommeren om datgene wat mogelijk wel en niet legaal zou mogen of moeten zijn is heel eenvoudig als volgt: Stel uzelf niet de vraag ‘wat is legaal?’ De term ‘legaal’ is immers gebaseerd op wetten die tot stand kwamen binnen een overheid die zich laat sturen door de lokale moraal, religie en de tijdsgeest. Stel uzelf beter de volgende vraag: ‘wat is ethisch verantwoord’, ‘wat is moreel verantwoord’. Kortweg samengevat, hou uzelf als mens aan de ‘Natural Law’ en dan zal uw slaap en integriteit niet verstoord worden
Tot zover de moreel en de philosophy.
Ik ga er echter vanuit dat uw vraag inzake wat legaal is geen betrekking heeft op moreel of philosophy dus bij deze mijn antwoord op uw vraag:
De diensten die we vanuit onze VZW verstrekken worden uiteraard in de meeste landen gezien als legaal binnen het wettelijk systeem. Wat u wil gaan doen, uw registratie elders nemen dan daar waar u de daadwerkelijke hoofdverblijfplaats geniet…. dat is legaal in de meeste landen maar niet legaal volgens de Belgische wetgever. Voor alle duidelijkheid, voor mij persoonlijk is datgene wat u wil gaan doen volstrekt legaal en moreel verantwoord wanneer uw drijfveer bestaat uit het zich aanspreekbaar houden met derde. Maar het is niet ik die u akties oordeel of beoordeel.
In haast alle landen is het volgens de lokale wetgeving perfect legaal wanneer de burger zich per registratie aanspreekbaar wil stellen want in de meeste landen staat het contact tussen overheid en burger als doel voorop. Maar België is één van die uitzonderingen op de wereld. Volgens de Belgische wetgever is uw intentie of beter gezegd de uitvoering ervan…. niet legaal.
En waarom is dat naar Belgisch recht niet legaal zal u nu mogelijk denken? Wel dat is eenvoudig, naar Belgisch recht vormt de plaats waar u als burger de hoofdverblijfplaats geniet én de plaats waar u een registratie op basis van domicilie neemt, een één en ondeelbaar begrip. Dat men binnen het legaal systeem naar Belgisch recht bijzonder zwaar tilt aan de materie en de wetgeving op de rijksregisters dat laat zich meteen vaststellen wanneer we zien hoeveel tijd en energie dat de Belgische ambtenarij besteed aan controle op de burgers binnen dat systeem. Niet alleen voorziet de wetgever in controle op de nieuwe plaats van woonst, de politie kan ook controle uitvoeren op de ‘oude plaats van woonst’ indien dat ‘oude adres’ binnen de Belgische landsgrens ligt.
Dat politie bezig is met dat soort ‘zaken’ te controleren dat is in de meeste landen ondenkbaar. Dit soort controle op burger en woonplaats, waarbij de burger ‘gevraagd’ wordt afstand te nemen van z’n recht op privacy en geen vragen mag stellen bij inbreuken op legale begrippen zoals ‘de onschendbaarheid van de woning’, dat is ‘normaal’ binnen België. Huisvredebreuk en de ambtelijke voeten vegen aan de onschendbaarheid van de woning dat is trouwens een aardige indicatie van een politiestaat. De meeste immigranten die zich in België willen registreren vallen dan ook van de ene verbazing in de andere omdat in Het begrip ‘domiciliefraude’ is dan ook een strafrechtelijk gegeven wat in de meeste landen geen toepassing vindt. Alleen in België is dit opgenomen in het strafwetboek. Zoals eerder toegelicht, in de meeste landen stelt men als prioriteit bij de rijksregisters voorop, de aanspreekbaarheid / contactmogelijkheid tussen burger en overheid bevorderen.
In de meeste landen is er bij een inbreuk op de rijksregisters dan ook louter sprake van een kleine administratieve boete. In een politiestaat zoals België neemt men met de aanspreekbaarheid van de burgers geen genoegen, men wil hier bij dergelijke regime een totale controle over de burger nastreven. Daarom dat België niet alleen de totale bevoegdheid en controle in handen van politie legt maar ook het strafwetboek laat voorziet in maar liefst 1 jaar ‘effectieve’ gevangenisstraf. Als een procureur in Belgie een dossier in handen krijgt waarbij domiciliefraude hand in hand gaat met bijkomende feiten zoals o.a. sociale fraude of de creatie van een bedrieglijk onvermogen met behulp van de domiciliefraude dan heeft die procureur al snel de mogelijkheid om in totaal meer dan 2 jaar te vorderen….
Daarom dat we steeds wijzen op de alternatieve waarmee u zich als burger kan registreren en aanspreekbaar kan houden zonder dat uw fraude hoeft te plegen. hun land van oorsprong dergelijke praktijken meestal geen toepassing vinden. Maar de geboren en getogen ‘Belgen’ die vinden dit soort praktijken van de overheid normaal
Het begrip ‘domiciliefraude’ is dan ook een strafrechtelijk gegeven wat in de meeste landen geen toepassing vindt. Alleen in België is dit opgenomen in het strafwetboek. Zoals eerder toegelicht, in de meeste landen stelt men als prioriteit bij de rijksregisters voorop, de aanspreekbaarheid / contactmogelijkheid tussen burger en overheid bevorderen.
In de meeste landen is er bij een inbreuk op de rijksregisters dan ook louter sprake van een kleine administratieve boete. In een politiestaat zoals België neemt men met de aanspreekbaarheid van de burgers geen genoegen, men wil hier bij dergelijke regime een totale controle over de burger nastreven. Daarom dat België niet alleen de totale bevoegdheid en controle in handen van politie legt maar ook het strafwetboek laat voorziet in maar liefst 1 jaar ‘effectieve’ gevangenisstraf.
Als een procureur in Belgie een dossier in handen krijgt waarbij domiciliefraude hand in hand gaat met bijkomende feiten zoals o.a. sociale fraude of de creatie van een bedrieglijk onvermogen met behulp van de domiciliefraude dan heeft die procureur al snel de mogelijkheid om in totaal meer dan 2 jaar te vorderen….
Daarom dat we steeds wijzen op de alternatieve waarmee u zich als burger kan registreren en aanspreekbaar kan houden zonder dat uw fraude hoeft te plegen.
Domicilieadres, hoe komt dat tot stand in België?
Wanneer het gaat om een registratie op basis van domicilie dan kan dit tot stand komen op de plaats waar de burger zijn residentie heeft. Hier dient de burger in eerste instanties een aangifte te doen via de bevolkingsdienst binnen de gemeente van woonst, daar waar men resideert. Vervolgens komt de politie langs op het adres dat door de betrokkene werd kenbaar gemaakt bij de bevolkingsdienst. De diensten beoordelen dan ter plaatse of de eerdere aangifte in overeenstemming is met de vastgestelde feiten.
Prijzen voor ons als koppel voor een langere periode, zit daar een voordeel?
Verschil tussen een administratief en een domicilieadres?
Wordt er geen controle gedaan of je er wel degelijk woont?
Er zijn 2 manieren om een registratie tot stand te brengen en eentje daarvan vraagt inderdaad ‘controle’.
– Een controle of je der woont, dit vindt alleen plaats indien je een aangifte van hoofdverblijf doet bij de bevolkingsdienst. In dat geval dient de burger dus ook aan te tonen dat hij/zij wel degelijk z’n hoofdverblijfplaats aanhoudt op het aangegeven adres.
In dat geval kan een registratie tot stand komen op basis van de residentie van de betrokkene. De wetgever spreekt dan van ‘domicilieadres’. Naar Belgisch recht (niet alleen burgerlijk maar ook correctioneel) mag je een domicilieadres alleen aanhouden op de plaats waar je daadwerkelijk woonachtig bent. (niet louter verblijvende maar daadwerkelijke woonachtig)
Vandaar dat de wetgever in het systeem heeft opgenomen dat de burger zich dient te onderwerpen aan de politie welke controle ter plaatse doet. Het om de tuin leiden van de verbalisanten is een klassieke sport in België, iets wat meestal wel lukt wanneer men wat persoonlijke basis spullen in het pand aanbrengt. Een verbalisant die frauduleus opzet vermoedt wordt soms tot het ‘juiste’ inzicht bewogen met slechts een paar honderd euro (vooral in grootsteden hebben sommige verbalisanten er een niet onaardige bijverdienste mee) Allemaal niet legaal natuurlijk maar wel sinds jaren van toepassing in België. De wetgever spreekt dan ook van het begrip ‘domiciliefraude’. (wat bij iemand die domiciliefraude pleegt niet zelden hand in hand gaat met de creatie van bedrieglijk onvermogen en sociale fraude)
Veel burgers, zelfs een deel van mijn cliënteel, staat niet stil bij de mogelijke juridische consequenties. In de praktijk is de kans om tegen de lamp te lopen ook betrekkelijk klein. Niet tegenstaande het ‘berekende’ risico, ik adviseer mijn cliënten om niet de voorkeur te geven aan een domicilieadres. Maar uiteindelijk is het steeds de cliënt die de vrijheid van keuze heeft.
Persoonlijk ben ik voorstander van een eenvoudige en directe registratie, dit om tal van reden. Deze vorm van registratie vereist voor de wetgever o.a. geen controle ter plaatse bij het nieuwe adres. De aangifte bij de bevolkingsdienst is immers voldoende. Hier gaat hier om een directe registratie op basis van een vereenvoudigde administratieve aangifte van adreswijziging. Dergelijke ‘directe registratie’ vinden we terug in tal van Europese landen en onder verschillende benamingen. In de meeste landen vinden we benamingen die bij vertaling neerkomen op ‘vestigingsadres’ vandaar dat ook ik als algemene benaming gebruik: ‘vestigingsadres’.
In België wordt een directe administratieve registratie meestal een ‘referentieadres’ genoemd. Een directe registratie kan ook verstrekt worden door de OCMW diensten van de overheid en men spreekt daar dan van referentie via het OCMW.
Hoe je het ook noemt of omschrijft, feit is eenvoudig, men is als persoon officieel aanspreekbaar en al wie in de rijksregisters gaat kijken die ziet jou als een alleenwonende persoon ingeschreven staan met behoud van rechten en plichten.
Indien de aangifte van een registratie via mij verloopt dan heb ik van de cliënt nodig een kopie van de legitimatie en het huidige of oude adres.
Groot deel van mij uitkering ga ik verliezen omdat ik ga registreren waar reeds iemand geregistreerd is. De uitkering verlaagt wanneer ze mij als samenwonende zien. Is er een mogelijkheid om mijn uitkering toch als alleenstaande te behouden?
Ja je kan mits goede onderbouwing je uitkering volledig behouden. Je kan je registreren als woonachtig op het pand waar je verblijft. Dit kan zelfs ongeacht het aantal mensen dat er onder hetzelfde dak wonen. Samen wonen is niet hetzelfde als samenwonen. Vanuit onze ervaringen bij het begeleiden van cliënten die procedures hadden met sociale uitbetalingsinstanties weten we inmiddels waar men bij de rechtbank oren naar heeft. De argumenten waar diensten zoals o.a. RVA komt mee aandraven om een verlaging van de uitkering te motiveren dat zijn meestal dezelfde punten. Het komt er dus op aan van de wolfijzers en beerklemmen te vermijden. Wie bij iemand onder dak gaat dient zich eenvoudig te houden aan een ‘social blueprint’.
Heb in mijn verleden schulden opgebouwd. Wil gaan samenwonen, maar door mijn schulden kunnen de bezittingen van mijn partner in beslag genomen worden als er een deurwaarder zou langskomen.
Ik ben een ondernemer met een eenmanszaak en weldra misschien een vennootschap. Ook ik kan bij jullie terecht?
Zelfstandige, ondernemers en vrij beroepers, ze kunnen allen bij ons terecht.
De adviezen die jullie geven. zijn die 'op maat' van het individu of algemeen toepasbaar?
Meestal is ons advies vrij algemeen van toepassing maar wel afhankelijk van de ‘woon- en leefsituatie’ van de mens als individu. Ook de economische hoedanigheid en het toekomstperspectief van de persoon wordt mee opgenomen in ons advies.
Vennootschap oprichten of een bestaande onderneming afsluiten, naar verluid verlenen jullie ook deze dienst?
Een inschrijfadres buiten België bieden jullie dat ook?
Ook dat is een mogelijkheid inderdaad.
Ik lees in jullie FAQ's dat ik niet persoonlijk in België moet zijn voor een registratie (ik ben nu in het buitenland)
Klopt inderdaad wat je schrijft, hoewel, er zijn uitzonderingen. Ik denk hierbij aan mensen die zich in het verleden officieel hebben gevestigd buiten België en dachten van er goed aan te doen om de verhuis vanuit België vervolgens ook ‘volgens het boekje’ uit te voeren. In dat geval hebben ze in België geen enkel aanknoop punt meer. Deze mensen dienen bij een herinschrijving in België zich terug fysiek op het grondgebied te begeven.
Het is zelfs zo dat het voor een immigrant, die nog nooit een voet op Belgische bodem heeft gezet, vlotter is om zich in te schrijven dan voor een Belg die zich opnieuw administratief wil aansluiten met het systeem van z’n vaderland (de immigrant kan zich registreren zonder dat die naar België komt. De Belg daarentegen… die moet naar België reizen en aanwezig blijven tot alles in orde is) We kunnen er wel eens smakelijk om lachen maar het feit is en blijft zoals we vaak ervaren: België is een prachtig land, behalve voor de Belgen zelf
Wat we echter zeer vaak ervaren is het volgende: De vraag om registratie van de persoon is geen doel op zich maar louter een tool, niet meer of minder dan een middel om ‘iets’ te bereiken waarvan de vragende partij in de overtuiging is dat men eerst een registratie moet verkrijgen om een bepaald doel te kunnen bereiken. Dit doel blijkt vaak iets zoals een uitkering of het opstarten van een onderneming. Ik stel de klant dan ook vaak de volgende vraag: Misschien kan je mij je doel toelichten en mogelijk kan ik dan eens kijken of dat doel niet te bereiken valt via een andere tool zodat je niet noodzakelijk in België dient te verblijven in afwachting van.
Kan ik niet beter en goedkoper gediend worden door de overheid? Een VZW die support van de overheid geniet en vertegenwoordigd wordt door ambtenaren en politiekers dat gaat voor de burgers toch beter zijn dan jullie privé diensten vanuit VZW OCMW?
Bij het OCMW kantoor in mijn buurt werd ik wandelen gestuurd. Kan ik via een rechtbank stappen nemen tegen het OCMW van de overheid?
Bieden jullie ook onderdak aan? Eerder had ik al bij een OCMW in de buurt om een woonst gevraagd maar blijkbaar is de wachtlijst enorm lang. Wat kan je mij voorstellen?
Rijbewijs: Tal van landen gaan het rijbewijs met strafpunten invoeren. Ik ben bang dat justitie vroeg of laat mijn rijbewijs gaat afnemen. Kunnen jullie ook daar in een oplossing voorzien?
Jazeker, ook daar kunnen we oplossingen bieden. Laat me voor alle duidelijkheid even toelichten dat veel mensen in de illusie verkeren dat het rijbewijs, zoals dat door de meeste overheden wordt uitgereikt aan de natuurlijke personen / onderdanen, niet daadwerkelijk het eigendom wordt van die natuurlijke persoon. U heeft er dus alle belang bij om die illusie te doorprikken.
ALGEMENE INFO:
Ongeveer 3 jaar geleden liet Federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) liet het verkeersveiligheidsinstituut Vias een studie uitvoeren naar de kosten en baten van zo’n puntensysteem in België.
Uit de studie bleek dat de invoering van het rijbewijs met punten een eenmalige kostprijs van 5 miljoen euro zou meebrengen en vervolgens ook nog elk jaar net geen 8 miljoen euro extra aan kosten zou bedragen. Het leeuwendeel van dat geld zou naar de noodzakelijke verstrenging van de handhaving gaan.
Het spreekt voor zich dat die bedragen niet gaan betaald worden door dienaars van de overheid. Het is de kleine man in de straat, of achter het stuur, die hiervoor gaat opdraaien.
Dat Belgie als politiestaat ‘goed’ functioneert dat blijkt ook uit de statitiek inzake het intrekken van rijbewijzen. Reeds toen er nog niet eens sprake was van een rijbewijs met strafpunten, trok men in Belgie maar liefst dubbel zoveel rijbewijzen in als Frankrijk.
Denken dat ‘uw’ rijbewijs werkelijk toebehoord aan uw persoon, dat berust op een gedachtegoed wat geen draagvlak vindt op realiteit.
Hoe zit het dan feitelijk wel in elkaar? Heel eenvoudig, de overheid stelt haar rijbewijzen tijdelijk en voorwaardelijk ter beschikking aan natuurlijke personen op voorwaarde dat deze personen voldoen aan de voorwaarde die bepaald worden door de overheid. (met een identiteitskaart, als legitimatie van de natuurlijk persoon, daar speelt de overheid een gelijkaardig spelletje met de onderdanen. Ook dat soort ‘legale documents’ behoord toe aan de overheid en kan bijgevolg ten alle tijden ontnomen worden aan uw natuurlijk persoon)
Als loonslaaf laten de meeste onderdanen zich door de overheid de baan opsturen met een rijbewijs dat ze mogen warm houden en waarvoor ze zelfs verantwoordelijkheid moeten dragen, dit zolang de overheid daartoe toestemming geeft.
Hierdoor kan u op elk God gegeven en door de overheid met liefde verstrekt moment meteen ‘de laan worden uitgestuurd’, te voet.
Waar ligt in de praktijk de oplossing? Zoals gewoonlijk lijkt het complex maar de oplossing is weer zeer eenvoudig: U dient gewoon in het bezit te komen van een rijbewijs wat niet toebehoord aan de onderdrukker die dat rijbewijs van u wil afnemen!
Dus als simpel voorbeeld: Rijdt je vaak rond in België? Wees dan zo verstandig om niet de baan op te gaan met een rijbewijs van de Belgisch. Als oom agent u staande houdt, mag hij van z’n broodheer, de Belgische overheid, dat rijbewijs afnemen.
Opgelet! Het hoeft daarbij niet eens te gaan om een ontneming naar aanleiding van een verkeersinbreuk!
Als oom agent in functie van z’n ambt van mening is dat er met dat rijbewijs iets ‘fout’ is of dat u als drager niet voldoet dan ontneemt de dienaar van de overheid dat rijbewijs en bezorgt dat aan de rechtmatige eigenaar, dus aan de overheid!
Maar u mag natuurlijk een procedure opstarten om de eigenaar te verzoeken dat rijbewijs weer aan u ter beschikking te stellen. Dat is uw centen en vooral uw tijd kost, dit mag duidelijk zijn.
Zoals de overheid het puntensysteem en het afnemen van het rijbewijs naar de onderdanige weet te verantwoorden: Het is ‘natuurlijk’ weer om ons als mens te ‘beschemen’. De overheid ramt strafpunten op het rijbewijs, het afnemen van het rijbewijs, door de strot met strafbare feiten zoals door het rood rijden, véél te snel rijden, “bedreigen”van mede weggebruikers.
De overheid laat de onderdanen geloven dat het strafpunten systeem is opgezet om u als mens te beschermen tegen de ‘zware’-verkeersovertreders.
En… wat de overheid ‘vergeet’ te zeggen is dat de rechter die als vertegenwoordiger van de overheid ten alle tijden de discretionaire macht geniet ook om elke andere reden het rijbewijs kan afnemen. (elke politiebeambte kan dat trouwens ook)
Niet alleen voor verkeersinbreuken maar ook andere zaken die de overheid wil afrekenen op de burgen kunnen sinds de afgelopen jaren meer en meer afgerekend worden via het beperken van uw mobiele vrijheid.
In tal van landen hebben de overheden ingezien hoe ze, via de controle over het rijbewijs, de onderdanen kan onder druk zetten.
Het wordt natuurlijk helemaal billenkletsen en lol wanneer u weet dat tal van onderdanen zich ertoe laten verleiden om na een ontneming van ‘hun’ rijbewijs opnieuw tijd en geld gaan spenderen in de hoop opnieuw een ‘rijbewijs te krijgen’. Dat ‘gekregen’ rijbewijs blijft dan opnieuw het bezit van de overheid die het vorige rijbewijs had afgenomen!
Twee quotes die Einstein nooit heeft uitgesproken:
“Slechts twee dingen zijn oneindig: het universum en de menselijke stupiditeit.”
“Waanzin is steeds opnieuw hetzelfde doen, en dan verschillende uitkomsten verwachten”
https://www.redactie24.be/verkeer/rijbewijs-met-punten-komt-eraan-niet-om-mensen-te-ambeteren-116763