Start van een alternatieve route

10805572_767792076609972_4146573067600285502_nNiet alleen natuurlijke personen maar uiteraard ook bedrijven maken gebruik van de vrijheid van vestiging en de mogelijke postadressen & registraties. Het gaat in veel gevallen om Luxemburgse postbusbedrijven die in samenspel met nog andere postbusbedrijven in Gibraltar, Cyprus, Hongkong, de Britse Maagdeneilanden en andere fiscale vluchtlanden, zoals Ierland, binnen dezelfde groep onderling leningen toekennen, intresten en dividenden betalen, royalty’s vragen en uitkeren. Perfect legaal kunnen ze elkaar inkomsten en fiscaal interessante verliezen toestoppen, enzovoort. Allemaal bedoeld om finaal nog slechts een habbekrats aan belastingen te moeten betalen. Op die manier laat Luxemburg zich dus dankbaar lenen als fiscale vluchtroute naar de meeste notoire belastingparadijzen, tot ver buiten Europa.

Voor de Belgische belastingcontroleurs is het onbegonnen werk om zo’n kluwen aan postbusbedrijven volledig in kaart te brengen. De Luxemburgse fiscus krijgt wel uitgebreide schema’s van de opgezette constructies, maar die blijven vertrouwelijk en bevatten ook niet alle zijsprongetjes die de bedrijven wereldwijd maken. De Belgische fiscus krijgt doorgaans alleen de Luxemburgse goedkeuring onder de neus geschoven en moet zich daar als trouwe Europese partner meestal braaf bij neerleggen. Door het dubbele belastingverdrag tussen Luxemburg en België, moeten de bedrijven in kwestie maar één keer belasting betalen. Wanneer men binnen België enkele bedrijven vestigt op een en hetzelfde adres dan kan men zich vaak al verwachten aan lastige vragen van overheidsvertegenwoordigers, wanneer men dergelijke vestigingen tot stand brengt buiten België dan vormt dat geen probleem. Niet alleen in Luxemburg maar ook in enkele andere landen vormt dergelijke handelswijze geen probleem, zo bevestigd ook liberale premier Xavier Bettel

Link: Luxemburgse premier – na Luxleaks gaan we niets veranderen

Zo zijn enkele Luxemburgse dochterbedrijven van Belgische groepen gevestigd op adressen in het Groothertogdom waar tot bijna 200 andere bedrijven kantoor houden. In tal van landen houd men postbusadressen, bedrijven op residentiële blokken, vestiging op een hotelgebouw enz… geen probleem in tal van landen. Doet men zoiets in België dan roept dat vragen op bij de overheid, men loopt tevens het risico om ‘in belang van het onderzoek’ voor onbepaalde duur van de vrijheid te worden beroofd via het oneigenlijk gebruik van voorhechtenis.

Een onderzoek van De Tijd wees uit dat tal van Belgische bedrijven reeds verbonden zijn met gemeenschappelijke postbusadressen die tevens ook door 27 Belgische families en bedrijven in Luxemburg worden gebruikt. Op één adres stonden 59 Luxemburgse vehikels van andere Belgische bedrijven die dezelfde postbus gebruikten, volledig legaal en niet alleen in Luxemburg is dit perfect toegestaan. Net als in tal van andere belastingparadijzen kan het kantoor van een bedrijf in Luxemburg zich beperken tot een postbus.

In één gebouw te Luxemburg, aan de Rue Guillaume Kroll 5, hebben meer dan 1.600 bedrijven hun adres. Aan de Avenue Charles de Gaulle 2, herbergt men zo’n 1.450 bedrijven. Terwijl een gebouw aan de Avenue J.F. Kennedy 46A het thuisadres is van minstens 1.300 bedrijven. Zo blijkt uit een analyse van het bedrijvenregister van Luxemburg door het ICIJ. Bron; De Tijd.

Opgepast, in België kan justitie al een probleem maken bij 2 bedrijven die op 1 adres staan…

Er zijn tal van landen die we in combinatie met België voordelen kunnen laten bieden. Een voet aan grond hebben in een ander land kan voor bedrijven en voor natuurlijke personen tal van voordelen bieden, beslist niet alleen om de belastingen te drukken.

In 2011 zijn er wel nieuwe regels gekomen in Luxemburg, hierbij stellende dat Luxemburgse bedrijven die fungeren als interne banken van bedrijvengroepen toch een meerderheid van hun beheerders en bestuursleden in het Groothertogdom moeten stationeren, dit stationeren dient men te lezen als; ze moeten binnen het grondgebied van Luxemburg hun domicilieadres hebben. Maar hoe die regels worden afgedwongen in de praktijk en hoe postbusadressen worden aangepakt, wilde de Luxemburgse overheidsdienst Financiën niet vertellen aan het ICIJ.

Link: Pierre Gramegna – Ons land biedt tal van voordelen

Overheidsvertegenwoordigers van België en andere landen maken zich geen illusies dat kapitaal krachtige en grote bedrijven manieren zullen blijven vinden om gebruik te maken van akkoorden in Luxemburg en andere landen. VZW Ons Centraal Maatschappelijk Welzijn zegt u als lezer; waarom zouden kleinere bedrijven en u als burger zich moeten neerleggen bij de verschuldigde belastingtarieven en regels van België? Men kan als kleine burger altijd een stapje achterop hinken of verkiezen om veilig in de voetsporen te stappen van de grotere…

Het leven is kort en moet genoten worden. Het heeft geen zin om te ijveren voor een ideaal dat ver in de toekomst ligt, want wat heb je aan een ideale wereld als je zelf de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt. Wie vindt dat hij teveel belasting betaalt, neem dan de maatregelen die nodig zijn om belasting te vermijden en houd deze maatregelen vooral voor jezelf, want als te veel mensen het navolgen trekt het de aandacht van de autoriteiten, dat kan alléén maar narigheid en hoofdpijn opleveren en vervolgens wordt de wetgeving alweer aangepast.

HEBT U NOG EEN VRAAG?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Permanent link to this article: http://vzw-ocmw.be/start-van-een-alternatieve-route/